Hypopressiv trening -forskningen bekrefter vår gode erfaring
Nov 15, 2024Det er viktig for meg at alt jeg sier og veileder i er forankret i vitenskap. Når det gjelder hypopressiv trening og forskning, så har det vært lite forsknings materiale og støtte seg til. Men nå bekrefter forskningen vår gode erfaring.
Jeg er ikke i tvil om at hypopressiv treningen er effektivt, fordi jeg ser resultater mine klienter får etter trening med meg både fysisk og online. Også har jeg selvsagt merket veldig god effekt på egen kropp. Les gjerne mer om hvorfor jeg startet med hypopressig trening og resultatene jeg fikk.
Det har blitt forsket noe på denne typen trening tidligere, men kvalitetene på studiene har vært dårlige.
I 2020 ble det publisert resultater på en kontrollert randomisert studie som så på effekten av knipeøvelser for seg, hypopressiv trening for seg og de to treningsformene kombinert.
Knipeøvelser vet vi at er effektive, om de blir utført korrekt. Problemet her er at mange ikke klarer å gjøre de på rett måte, og får heller ikke god informasjon om hvordan de skal gjøres rett.
Hypopressiv trening og ny forskning
Så tilbake til denne forskningen på effekten av hypopressiv trening.
Studien jeg refererer til er av god kvalitet, med 94 deltakere.
Deltakerne ble randomisert (tilfeldig valgt) i tre ulike grupper, den ene gruppen trente knipeøvelser, den andre gruppen trente hypopressiv trening og den tredje gruppen trente både hypopressiv trening og knipeøvelser.
Målet med treningen er å bedre symptomer på bekkenbunnsdysfuksjon. Symptomer på dette kan være urin inkontinens, anal inkontinens, underlivsprolaps og seksuell dysfunksjon. Disse tilstandene er kroniske (=langvarige) og assosiert med lavere livskvalitet og redusert fysisk, sosialt og mental helse. Studier på hvor utbredt bekkenbunnsdysfunksjon er viser at 23,7% – 46,2% av kvinner opplever minst en av disse symptomene. Dette bekrefter at disse problemene er utbredt blant kvinner.
Slik foregikk treningen
Målet med studien var å se på effekten av treningen, det ble utført kontroller etter 3, 6 og 12 måneder. Deltakerne fikk veiledning fra fysioterapeut eller hypopressiv trener hvordan treningen skulle gjøres.
Både hypopressiv trening og knipeøvelser krever god opplæring for å kunne gjøres riktig og effektivt. Ved knipeøvelser er det nødvendig med en innvendig sjekk for å kontrollere at kvinnen har kontakt med musklene og kniper på rett måte.
Resultater
Knipeøvelser, hypopressiv trening og de to treningsformene kombinert reduserte signifikant symptomer på bekkenbunnsdysfunksjon. Treningen økte også livskvaliteten og muskelstyrken bekkenbunnen. Forbedringen i symptomer var opprettholdt ved 12 måneders kontrollen.
Om du ønsker så kan du lese hele studien i sin helhet her.
Vi trenger flere studier som bekrefter disse funnene for å sikkert kunne si at treningen er effektiv, og burde brukes som et alternativ til knipeøvelser. En studie er aldri nok bevis, men jeg syns funnene i denne studien er veldig positive, kombinert med den kliniske erfaringen vi trenere har.
Har du lyst å lære mer om hypopressiv trening? Bli med på gratis minikurs om hypopressiv trening!
Om du ønsker å teste ut treningen så kan du finne et onlinekurs som passer for deg her!